!!! ВАЖНО !!! ПРОЧЕТИ

Уважаеми пациенти,

във връзка с епидемичната обстановка и с обявеното извънредно положение, с цел да защитим Вашето здраве и здравето на екипа на Болница Пулс, въвеждаме следните предпазни мерки:

 • От 18.03.2020 г. въвеждаме специален пропускателен режим за оценка на здравословното състояние на посетителите и за прецизиране на желаещите достъп до Болница Пулс;
 • Придружители няма да бъдат допускани в лечебното заведение;
 • Всички пациенти със симптоми на вирусно заболяване ще бъдат пренасочвани към специализирани отделения;
 • При наличие на здравословно неразположение – температура, кашлица, задух, съгласно разпоредбите на РЗИ и Министерство на здравеопазването, е необходимо да се свържете със своя личен лекар по телефона, без да посещавате лечебно заведение, включително и Болница Пулс;
 • При влизане в болницата, трябва да си поставите калцуни и да дезинфекцирате ръцете си със специалните препарати, поставени на входа на болницата. Необходимо е да носите свои лични маски и други предпазни средства;
 • Всички планови операции са преустановени;
 • Свижданията са забранени;
 • Преустановяват се профилактичните и контролни  прегледи, профилактичните изследвания.
 • Спира се дейността на Детска консултация;
 • Спира се дейността на Женска  консултация;
 • Спира се достъпът до Залата за изписване на бебетата.

При необходимост можете да се свържете с нас на тел. 073/88 20 20

Призоваваме ви да спазвате препоръките на институциите за превенция и да проявите лична отговорност към собственото си здраве и здравето на околните.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОТДЕЛЕНИЕ ПО НЕОНАТОЛОГИЯ:
- В отделение по Неонатология към Болница Пулс се преустановява свиждането на бащите и близките. 
- В Интензивен сектор, се допускат два пъти дневно все още лежащите в Родилно отделение майки, ако не са болни или карантинирани за COVID 19.  Ако майката бъде изписана, не се допуска на свиждане отвън.

Вашите бебета са в добри ръце. Бъдете сигурни, че  ние ще им отдадем цялото си внимание и нежност, от които имат нужда!

 1. Ето и отговори на някои въпроси, които може би си задавате:

1. Какво трябва да знам, ако ми предстои изписване през следващите седмици?
            Детето следва да се отглежда вкъщи при минимален контакт с външни хора и при засилени мерки за почистване и дезинфекция.

            Препоръчваме ви ежедневна дезинфекция със спиртен дезинфектант на най-често докосваните предмети: дръжки на врати, кухненски повърхности, телефони, дистанционни устройства и други.
            Проветрявайте редовно!

2. Родените на термин и преждевременно родените деца - има ли разлика в начина на справяне с тази вирусна инфекция?
            Липсват данни относно различия в протичането при недоносени и доносени деца. В Китай само 2 % от заболелите са деца, като от тях само 3 % развиват тежка форма на заболяване. Липсват доказани случаи на заразяване на плода по време на бременността. Известни са два случая на заразяване на новородени. Опитът от Китай - при 40 майки с COVID-19, не е установено вертикално предаване.

3. Ако съм заразена с COVID-19, продължавам ли да кърмя и при какви условия за безопасност?
            Тъй като засега вирусът не е изолиран от кърма на положителни майки, се препоръчва да продължите кърменето при съблюдаване на стриктна хигиена и дезинфекция на ръцете /минимум 30 секунди/, носене на маска, очила и дезинфекция на шишета, помпи, биберони и други.
            Ако обаче сте с клинично изявена картина - фебрилитет, суха, дразнеща кашлица, задух и други, кърменето се преустановява.

4. Как да предпазим максимално децата си от коронавирус?

            Стойте си вкъщи. Сведете до минимум контактите си и тези на детето с външни хора!
            Мийте и дезинфекцират редовно ръцете си в продължение на 30 секунди, както и най-често пипаните предмети и пода. Вирусът е чувствителен на спирт и сапун!

            Проветрявайте!

5. Разходките навън?
            Ограничете разходките максимално. Вирусът живее до няколко часа полепнал върху метални, пластмасови, кожени и други повърхности /количката например/ и попада в детския организъм през носа, устата и лигавицата на окото, както и чрез допир!
 

Стойте в къщи, не пътувайте и пазете себе си, децата и близките си!